Anemia – co jeść, a czego unikać?

„Jesteś tym, co jesz” – to znane powiedzenie jest być może nieco na wyrost, jednak zawiera w sobie wiele prawdy. Głównym źródłem, z którego nasz organizm czerpie składniki odżywcze, jest nasze pożywienie. Budowanie prawidłowej diety nabiera szczególnego znaczenia, kiedy nasze ciało zmaga się z chorobą lub dolegliwością.

Anemia – co jeść, a czego unikać?

Czym jest anemia?

Anemia (inaczej niedokrwistość) to zespół objawów, które wywołane są przez różne zaburzenia dotyczące krwi:

  • zbyt niskie stężenie hemoglobiny;
  • zmniejszony hematokryt (stosunek objętości czerwonych krwinek do objętości pełnej krwi);
  • zmniejszona liczba erytrocytów (krwinek czerwonych).

Objawami anemii są najczęściej: zmęczenie i osłabienie, omdlenia, bladość błon śluzowych, ust i powiek, niskie ciśnienie krwi, omdlenia, zawroty i bóle głowy, zaburzenia rytmu serca (tachykardia, kołatanie serca).

Punktem wyjścia do potwierdzenia diagnozy jest wykonanie morfologii krwi, czyli podstawowego, ale bardzo ważnego badania. Można je wykonać w każdym laboratorium.

Sprawdź: Kalkulator morfologii, który przeanalizuje wyniki Twojej morfologii pod kątem różnych nieprawidłowości

Mam anemię – jak zbudować mój jadłospis?

Najczęstszą przyczyną niedokrwistości jest niedobór żelaza. Dlaczego? Hemoglobina to cząsteczka białka, która zbudowana jest m.in. z hemu, związku zawierającego żelazo. Gdy żelaza w organizmie brakuje, zaczyna brakować także hemoglobiny (ponieważ nie ma jej kluczowego składnika).

Dieta przy niedokrwistości powinna więc uwzględniać produkty bogate w żelazo, a są to:

  • czerwone mięso (wieprzowina, wołowina)
  • nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, soczewica)
  • suszone owoce (morele, śliwki, rodzynki, jabłka)
  • zielone warzywa (szpinak, sałata, fasola, koper ogrodowy, pietruszka – liście i korzeń, por, bób)
  • owoce miękkie (porzeczki, poziomki, maliny)
  • jaja (przede wszystkim żółtko)
  • pełnoziarniste produkty zbożowe (chleb żytni, pumpernikiel, bułki grahamki, otręby pszenne, płatki owsiane, płatki żytnie, kasze, ryż brązowy)
  • ryby (szczególnie wysoka zawartość żelaza cechuje sardynki)

O tym warto pamiętać:

Niektóre produkty ułatwiają, a niektóre – utrudniają wchłanianie żelaza, warto więc zwrócić uwagę na ten aspekt.

Wchłanianie żelaza ułatwiają:Wchłanianie żelaza utrudniają:
witamina C (obecna w nieprzetworzonych owocach, warzywach, olejach roślinnych, kiełkach pszenicy)taniny, inaczej garbniki (obecne w kawie i herbacie, skórkach i pestkach winogron, orzechach włoskich)
kwas foliowy (obecny w zielonych warzywach liściastych)fityniany (obecne w otrębach i nasionach roślin strączkowych)
kwas mlekowy (obecny w produktach kiszonych)duża ilość wapnia (obecnego m.in. w mleku i przetworach mlecznych, pestkach słonecznika, niebieskim maku, tofu, mleku sojowym, nasionach sezamu)

Prostą wskazówką do zapamiętania jest: żelaza nie popijamy mlekiem ani produktami mlecznymi, tylko szklanką kwaśnego soku, np. pomarańczowego.

Nie tylko niedobór żelaza

Anemia nie w każdym przypadku jest spowodowana przez niedobór żelaza w organizmie. Jej przyczyną bywa również np. niedobór kwasu foliowego lub witaminy B12.

Niedokrwistość może być np. skutkiem ubocznym po leczeniu chemioterapią. Zdarza się również, że wynika z choroby przewlekłej, np. z niewydolności nerek, choroby nowotworowej, reumatoidalnego zapalenia stawów, chorób przewodu pokarmowego, infekcji bakteryjnych, grzybiczych, wirusowych, pasożytniczych.

Aby skutecznie walczyć z anemią i jej skutkami, przede wszystkim należy poznać jej przyczyny. Na tej podstawie lekarz wprowadzi odpowiednie leczenie i podpowie, w jakie produkty wzbogacić dietę. Specjalista dietetyk natomiast może ułożyć jadłospis, który będzie bogaty w składniki odżywcze i dostosowany do Twoich potrzeb. Należy pamiętać o konsultowaniu wszelkich decyzji żywieniowych ze swoim lekarzem prowadzącym.

Pomoc specjalisty jest tu nieodzowna

Zalecamy więc – nie buduj swojego jadłospisu samemu. Warto zaufać specjaliście – dietetykowi. Pomoże on zaplanować dzienny rozkład posiłków, a także poda przepisy na konkretne dania, które będziesz mógł/mogła wykonać w domu.

Istotne są bowiem nie tylko poszczególne substancje odżywcze produktów, ale także sposób, w jaki je połączymy w naszej codziennej diecie.

Więcej informacji o zaleceniach żywieniowych w niedokrwistości pod tymi linkami:

Konsultacja merytoryczna: dr Aleksandra Gołos